Чай – дивовижний напій
Чай - велике відкриття природи! Великий винахід людини! "Богинею сонця, місяця і світанку", "Королевою Камелії" назвав "батько Ботаніки" - Карл Лінней це вічнозелена і багаторічна рослина.Вчені досі сперечаються про батьківщину цього дивовижного напою. Дехто вважає, що це Китай. Інші пальму першості віддають В'єтнаму. Однак, судячи з матеріалів, які є з цього питання, пріоритет все ж таки слід віддати Китаю.
На думку більшості, саме тут понад 5000 років тому виявлено цю дивовижну рослину і вперше тут було приготовлено цей чудотворний напій. Тут він став популярним і звідси він вийшов на міжнародну арену, спочатку у вигляді напою, а потім як рослина, поширившись сусідніми країнами Азії: В'єтнаму, Індії, Індонезії, Шрі-Ланці, Японії та ін, а пізніше в європейські країни: Грузію , Росію. До кінця минулого століття його почали культивувати в Африці та Південній Америці.
Нині чай вирощують у 37 країнах світу. До цього переліку входять навіть такі екзотичні для цього напою держави, як Австралія та Еквадор. Але основними серед усіх заслужено є Китай, Індія, Шрі-Ланка і Кенія. У цих країнах зосереджено близько 90% світового виробництва чаю.
Як заварювати квітковий чай?
На землі важко знайти серед 350 000 тисяч рослин ще одне таке - божественну траву, в молодих, листі якої містилася б така висока кількість катехінів і кофеїну. Це найцінніші речовини, що містяться в чаї, які багато в чому визначають якість та корисні властивості готового напою.
З 1 8 000 квіткових рослин нашої країни в жодному, навіть у малих дозах, немає кофеїн - одне з головних багатств чайного листа.
Травень містить практично всі поживні та цілющі речовини, необхідні для життєдіяльності людини. Він є сконцентрованим і неповторним набором найцінніших смакових речовин. До того ж мають дієтичні та профілактичні лікарські властивості. Саме тому у пошуках еліксиру безсмертя багато хто називав чай одним з необхідних елементів.
Для підтвердження вищесказаного достатньо лише перерахувати основні речовини, що містяться в ньому: 8 видів поліфенолів, кофеїн, теобромін, теофілін, мікроелементи, ефірні олії, амінокислоти, фтор. У чаї містяться всі необхідні організму вітаміни: С, В, В2, РР, К та багато інших - майже всі відомі сьогодні.
У систематиці чайної рослини відомі кілька класифікацій, найбільш поширена серед яких заснована на наукових концепціях Карла Ліннея. . Відповідно до них чай належить до сімейства Чайні (Theaceae), до роду Чай (Tea) і за морфологічними ознаками поділяється на два види: Китайський (Thea Sinensis) та Індійський, або Лссамський (Thea Assamica). Ці сорти чайної рослини відрізняються морфологічними (зовнішніми) ознаками, наприклад формою і розміром листка, кількістю дихальних продихів на одиницю поверхні і т.п., а також при однаковому хімічному складі у них різниться кількісне співвідношення основних компонентів. До речі, від цих чинників багато в чому залежать біохімічні та технологічні властивості чайного листа.
Достоїнства чаю , як і будь-якого продукту сільськогосподарського виробництва, залежать від ґрунтово-кліматичних факторів, від догляду за кущем, сезону та часу збирання тощо. Припустимо, багато хто з нас цінують високогірні чаї, що мають незвичайний аромат, який багато в чому формується за рахунок великого перепаду денних і нічних температур.
Незважаючи на деякі класифікаційні відмінності, однозначним є факт, що з усіх видів сімейства чайних виходить однаково корисний та улюблений нами напій, без якого не обходиться жодне сімейне гуляння.