Зелений чай та його особливості
Зелений чай подобається не такій великій кількості людей, багато хто не любить його за світлий колір і навіть легку гіркоту. Але якщо хтось дізнається, наскільки він корисний, то раз і назавжди вибирає для себе саме цей напій.Під час приготування листя чаю піддається мінімальної ферментації, якщо для чорного чаю потрібно майже місяць, то тут розробка передбачає максимум 2-денний режим. Варто відразу помітити, що і чорний і зелений чай, виготовляється з листя того самого куща, просто тут різні технології обробки.
Особливою популярністю цей напій користується в Азії, наприклад, в Японії, Китаї, Південній Кореї, проте останнім часом він дуже активно використовується і в країнах Європи, і навіть у США завдяки своїй корисності. Відразу зазначимо, що найякісніший зелений чай виростає та виготовляється в Китаї, бо тут зовсім інша атмосфера вирощування та приготування.
Заварювати зелений чай потрібно вміти, це справжнє мистецтво, яке вимагає навчання. Вважається, що на 2 г листя потрібно близько 150 мл окропу, заварювати можна лише раз, багаторазове використання листя може бути навіть шкідливим (крім сорту Гекуро). Вода повинна бути закип'яченою і без вмісту хлору, на заварювання йде приблизно 2-3 хвилини, але це стосується тільки якісних сортів чайних, якщо продукт низькоякісний, то необхідно чекати близько 5 хвилин. Пити чай потрібно відразу ж, залишати його на потім не рекомендується, він стає гірким і в'язким, до того ж це не корисно для організму.
У зеленому чаї величезна кількість корисних речовин, це марганець, селен, хром, мінерали, токофероли, каратоноїди та багато інших елементів. Все це позитивно позначається на здоров'ї, вважається, що вживання 2-3 чашок напою на день, практично на 40% знижує рівень ризику повторного інфаркту. Мало того, зелене чайне листя дозволяє людям втрачати зайву вагу, покращуючи швидкість травлення та знижуючи холестерин. Коштувати товар може по-різному, але зазвичай це 100-400 рублів за упаковку з 50 грамами.
Корисні властивості зеленого чаю: